Imádom a kakaós csigát, de kritikus is vagyok vele szemben. Akkor a legjobb, ha a széle kicsit ropog, a belseje viszont tele van kakaóval. Ez a recept számomra tökéletes, ha tehetném naponta sütnék egy adagot, annyira jó. Próbáljátok ki! ;)
Hozzávalók:
- 30 dkg vaj
- 8 dkg liszt
- 50 dkg liszt
- 1 dl hideg víz
- 1.5 dl hideg tej
- 1 tojás
- 50 g cukor (édesszájú vagyok, én a dupláját raktam bele)
- 25 g élesztő
- 1 tk. só
- kakaópor
- porcukor
- olvasztott vaj a kenéshez
Elkészítés:
1. A vajat a 8 dkg liszttel eldolgozzuk, 2 cm vastag téglalapra igazítjuk, majd fóliába csomagolva hűtőbe tesszük
2. A többi hozzávalóból bedagasztjuk a tésztát. Maradjon végig hűvös!
3. Kicsit nagyobb téglalapra igazítjuk, mint a vaj, a vajat középre helyezzük, becsomagoljuk a tésztával.
4. Rövidebb oldalával felénk, nyújtófával ütögetve elkezdjük nyújtani ujjnyi vastagságig.
5. A tészta felső harmadát lehajtjuk a középső harmadra, majd az alsó harmadot felhajtjuk a dupla rétegre.
6. Elfordítjuk 90 fokkal, megint ujjnyi vastagságra nyújtjuk. A tészta szélesebb oldalával van előttünk.
7. Mindkét oldalról a közepéig visszahajtjuk, majd a közepén még félbehajtjuk.
8. Folpakba csomagolva 1 órán át hűtőben pihentetjük, a nyújtást és a hajtogatást még kétszer megismételjük.
9. A tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk, megkenjük olvasztott vajjal, rászitáljuk a kakaót és a porcukrot (a kettőt ízlés szerint keverjük össze. Legalább annyit érdemes rászórni, hogy a tésztát teljesen eltakarja)
10. Feltekerjük és ujjnyi vastag szeletekre vágjuk.
11. 200 fokon 5 percig, 180 fokon további 20 pericig sütjük.
|