A család egyik nagy kedvence, tökéletes koranyári édesség. Eper helyett már használtam meggyet is, de a recept készítője szerint barackkal és szőlővel is érdemes kipróbálni. A recept szerinti cukormennyiség szerintem kicsit kevés, én dupla mennyiséget szoktam belerakni.
Hozzávalók a tésztához:
- 3 db tojás
- 3 evőkanál cukor (vagy 6, ízlés szerint)
- 8 dkg vaj
- fél citrom reszelt héja
Hozzávalók a krémhez:
- 75 dkg túró
- 6 evőkanál cukor (vagy 10-12, ízlés, és a gyümölcs édességétől függően)
- 20 dkg vaj
- 1 citrom reszelt héja
- 6 dl joghurt
- 3 dkg zselatin
- 1 kg eper
Elkészítés:
1. A tésztához a vajat megolvasztjuk és hűlni hagyjuk
2. A tojások fehérjét a cukorral és pár csepp citromlével kemény habbá verjük
3. Hozzáadjuk a tojássárgákat egyesével, majd a lisztet kanalanként
4. Citromhéjat reszelünk hozzá, majd hozzáadjuk a langyos vajat
5. Lazán összekeverjük, a tortaformába öntjük, takarékon megsütjük
6. Az epret megmossuk, lecsumázzuk, kis darabokra szeleteljük, pár szebb szemet meghagyunk a torta szélére és tetejére díszítésül, ezeket csak hosszában félbe vágjuk
7. A vajat megolvasztjuk a krémhez
8. A túrót a cukorral és a langyos vajjal jól átkeverjük
9. Citomhéjat reszelünk bele
10. Mikor a tészta kihűlt, a tortaforma peremét vajas papírral átkenjük, majd félbevágott eperszemekkel körberakjuk
11. A hideg joghurtba zselatint öntünk, majd kevergetve felmelegítjük
12. Melegen a túróhoz adjuk, elkeverjük
13. A darabolt eperszemekkel összekeverjük és a tésztára öntjük
14. Pár órára hűtőbe helyezzük.
|