Újabb kedvenc következik. Előre szólok, hogy elég pepecs meló, főleg, ha az ember nem tud rendesen bánni a habzsákkal (lásd: Én). De, ha nem bánod, hogy az egész kezed maszatos, akkor megéri, itthon a család két pillanat alatt felfalja, olyan finom.
Hozzávalók a tésztához:
- fél liter víz
- 10 dkg vaj
- 25 dkg liszt
- 5-6 tojás
Hozzávalók a krémhez:
- 5 tojás
- 6 dl tej
- 10 dkg liszt
- 15 dkg porcukor (én többet szoktam belerakni)
- 1 csomag vaníliás cukor
Elkészítés:
1. A tésztához a vizet a vajjal és a sóval lábosban felforraljuk.
2. Beleöntjük a lisztet és addig keverjük, amíg a massza egyben el nem válik a lábas falától, majd hagyjuk kihűlni.
3. A sütőt 220 fokra előmelegítjük.
4. A kihűlt masszába egyenként tojást keverünk, míg fényes, rugalmas nem lesz a tészta.
5. A masszát nyomózsákba töltjük, sütőpapírra rózsákat nyomunk.
6. A sütőbe kis hőálló edénybe vizet teszünk.
7. A tésztát középen, 15-20 percig sütjük, közben nem nyitjuk ki a sütőajtót.
8. A krémhez a tojásfehérjéket a cukor kétharmadával gőz felett keményre verjük.
9. A tej kétharmad részét forrni tesszük a vaníliás cukorral.
10. A tojássárgákat elkeverjük a maradék cukorral, tejjel, liszttel.
11. Hozzáadjuk a forró tejhez, addig főzzük, míg el nem válik a lábas falától.
12. Levesszük a tűzről, hozzáadjuk több részletben a tojáshabot.
13. A fánkokat melegen félbevágjuk, majd megtöltjük vaníliakrémmel.
|